Районна избирателна комисия Видин


РЕШЕНИЕ
№ 24 - ПВР
Видин, 15.10.2016

ОТНОСНО: Разглеждане и произнасяне по постъпила жалба с вх. № 43/14.10.2016 г., 16.40 часа от Инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, подадена чрез упълномощеният Димитър Чавдаров Велков.

В РИК е постъпила жалба с входящ № 43 от 14.10.2016 г. от Инициативен комитет за издигане на независим кандидат за президент Румен Георгиев Радев и независим кандидат за вицепрезидент Илияна Малинова Йотова, чрез Димитър Чавдаров Велков, в качеството му на упълномощен представител. В жалбата  е изложено следното:

На Предизборно представяне на кандидат – президенстската двойка на ПП „ГЕРБ“ в Спортна зала – гр. Видин на 11.10.2016 г. са присъствали  групи от учащи се, за които има данни, че са организирани от учители и директори на училища, като СОУ „Любен Карвелов“ – гр. Видин, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Видин, ОУ в с. Ново село и с. Дреновец и деца от групи в Читалище „Цвят Видин“. Посочено е, че са нарушени ЗЗД, ППЗНП, ЗНЧ. Приложени са и снимки от тържеството по откриване на кампанията на кандидат – президентската двойка на ПП „ГЕРБ“ в Спортната зала на гр. Видин.

Жалбоподателя отправя молба до РИК – Видин в своите компетенции да извърши проверки на горепосочените училища и читалище, като се установи дали на предизборното мероприятие на ПП „ГЕРБ“ в Спортна зала – гр. Видин са присъствали масово организирани групи от ученици.

Моли също, да вземат съответните мерки за предотратяването в бъдеще по време на изборната кампания за президент и вицепрезидент 2016 г. на подобни посещения от учащи се, както и да бъдат  гарантирани за в бъдеще правата на децата и учащите се, чрез  противозаконното им въвличане в политически мероприятия. В тази връзка жалбоподателя моли РИК – Видин да предприеме действия като наложи наказания на отговорните длъжностни лица от цитираните в жалбата училища и читалище. Да се предприемат и действия и наложата наказания на представителите и организаторите на предизборното мероприятие от ПП „ГЕРБ“ допуснали учащи се и деца до политическото мероприятие, както и да сезира компетентните органи за допуснатите нарушения.

Предложен е проект на решение жалбата да се изпрати на Районна прокуратура – Видин по компетентност.

 

При проведеното гласуване РИК - Видин не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове за приемане на предложения проект на решение. От присъстващите в залата 11 членове на комисията за проекта на решение гласуваха 5 – Ирена Дочева, Лъчезар Предоев, Тодор Вълчев, Людмил Василев и Калоян Живков, а против - 6 членове – Светослав Славчев, Даниел Боянов, Петя Борисова, Елизабет Аврамова, Ирена Николова и Даниела Георгиев. С оглед резултата от проведеното гласуване следва жалбата да бъде отхвърлена.

 

На основание горното и чл. 72, ал. 1, т. 1, т.17 и т. 20 и чл.70, ал.4 от ИК, РИК – Видин

 

РЕШИ:

 

 

ОТХВЪРЛЯ жалба с входящ № 43 от 14.10.2016 г. от Инициативен комитет за издигане на независим кандидат за президент Румен Георгиев Радев и независим кандидат за вицепрезидент Илияна Малинова Йотова, чрез Димитър Чавдаров Велков, в качеството му на упълномощен представител на ИК.

 

 

Решението е изготвено в два еднообразни екземпляра.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

Зам. председател: Светослав Цветанов Славчев

Секретар: Лъчезар Сергеев Предоев

* Публикувано на 15.10.2016 в 16:53 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

всички решения