Районна избирателна комисия Видин


РЕШЕНИЕ
№ 138-НС
Видин, 08.07.2021

ОТНОСНО: Сигнал от Иво Георгиев Атанасов, пълномощник на ПП „Има такъв народ“

В РИК – Видин е постъпил сигнал с вх. № 248/07.07.2021 г., 15.40 ч.  по описа на РИК - Видин, подаден от Иво Георгиев Атанасов, пълномощник на ПП „Има такъв народ“. В сигнала се излага, че на 07.07.2021г. председателят на Общински съвет – Кула в работно време, използвайки служебното си положение, посещава кабинетите на общинската администрация и раздава фланелки на ПП „ГЕРБ“ и флаери с образа на водача на листата Росица Кирова. Провежда ясна агитация да се гласува за ПП „ГЕРБ“.

Според сигнализиращия са извиквани всички кметове на населените места в община Кула, на които се раздават агитационни материали, за да бъдат раздавани на населението, което да бъде принуждавано да гласува за същата партия.

Към сигнала е приложен видео материал, получен по електронната поща на РИК- Видин.

Членовете на Районна избирателна комисия – Видин се запознаха с видео материала и установиха, че в служебното помещение на председателят на Общински съвет – Кула, в негово присъствие се намират агитационни материали на кандидатската листа на коалиция „ГЕРБ – СДС“, което представлява агитация в общинско помещение.

Агитационните материали се държат на не разрешено от ИК място – общинско учреждение, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс. С оглед на това, РИК – Видин следва да укаже на кмета на община Кула, че на основание чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс, трябва да изземе агитационните материали, държани в служебни помещения на община Кула.

От данните в сигнала и от извършената проверка е невъзможно да бъдат събрани достатъчно доказателства относно датата на извършване на нарушението– задължителен реквизит по чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания, необходим за съставяне на акт за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание на конкретния извършител.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия – Видин

РЕШИ:

            УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс, изразяващо се в предизборна агитация в общинско учреждение от страна на Димитър Цанков Георгиев, в качеството му на председател на Общински съвет – Кула в сградата на община Кула.

УКАЗВА на кмета на община Кула да изземе агитационните материали, държани в служебни помещения на община Кула.

Решението е изготвено в два еднообразни екземпляра.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Председател: Павел Пламенов Петков

Секретар: Ирена Петрова Николова

* Публикувано на 08.07.2021 в 19:51 часа

Календар

Решения

  • № 199-НС / 14.07.2021

    относно: Приключване на работата в Изчислителния пункт към Районна избирателна комисия – Видин

  • № 198-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал от Иво Георгиев Атанасов, областен координатор на ПП „Има такъв народ“ за област Видин.

  • № 197-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал с вх.№ 339/11.07.2021г. от Иво Георгиев Атанасов – областен координатор на партия „Има такъв народ“

всички решения