Районна избирателна комисия Видин


РЕШЕНИЕ
№ 127-НС
Видин, 08.07.2021

ОТНОСНО: Постановление от Районна прокуратура - Видин

В РИК – Видин е постъпило постановление за отказ да се образува досъдебно производство, издадено на 07.07.2021 г. от Районна прокуратура – Видин с вх. № 250/07.07.2021 г.  по описа на РИК - Видин. Преписката е образувана по повод получен на 06.07.2021 г. в У-Брегово сигнал на тел. 112, като в хода на извършената от служителите на РУМВР-Видин проверка е установена следната фактическа обстановка:

На 06.07.2021 г. в У-Брегово бил получен сигнал от тел. 112 за нарушаване на изборното законодателство, а именно изписване на думите „Долу ГЕРБ“ на обществено място – улица в центъра на село Връв, община Брегово, област Видин. От извършената незабавна проверка от полицейски служители от У-Брегово при РУМВР-Видин  е установено, че на същата дата, около 15:00 часа, кметския наместник на село Връв – Валентина Иванова била уведомена от Мария Венциславова, че лице, което познава като Ерослав Илиев от село Косово, използвайки спрей със син цвят рисува по асфалта на площада в селото. Иванова веднага излязла от сградата на кметството и заедно с Венциславова се отправили към мястото, като там забелязали младеж, който като ги видял се отдалечил в посока автобусната спирка на селото. Двете го последвали и настигнали, като на място до спирката забелязали лек автомобил, марка Опел, модел Астра и лицето Ерослав Илиев, седящ от дясно на мястото на водача. След това Иванова, заедно с очевидката Венциславова се върнали на мястото, където забелязали  изписан със сини букви надпис „Долу ГЕРБ“. В хода на проверката е установено лицето Ерослав Петров Илиев от с. Косово, общ. Брегово, обл. Видин, който в снетото му по случая сведение е заявил, че във всички населени места в община Брегово, а именно: с. Балей, с. Куделин, с. Тияновци, с. Калина, с. Делейна и с. Косово е изписал на видни места по асфалта в центъра на всяко село надписа „Долу ГЕРБ“, като мотива според него е личен и свързан със семейството му. На лицето е съставен протокол за предупреждение на основание чл. 65 от ЗМВР. Районна прокуратура – Видин е отказала да образува досъдебно производство и е прекратила прокурорската преписка, като препис от постановлението е изпратен на РИК – Видин по компетентност за евентуално налагане на административно наказание.  

След като разгледа постановлението на Районна прокуратура - Видин и приложенията към него, РИК – Видин намира, че посочените надписи не представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183 от Изборния кодекс, както и че няма данни за извършено нарушение на разпоредби на Изборния кодекс.

 

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия – Видин

 

РЕШИ:

  1. ПРИЕМА ЗА СВЕДЕНИЕ постановление за отказ да се образува досъдебно производство, издадено на 07.07.2021 г. от Районна прокуратура – Видин с вх. № 250/07.07.2021 г. по описа на РИК – Видин.

 

  1. НЕ КОНСТАТИРА извършено нарушение на разпоредби на Изборния кодекс.
  2. ВРЪЩА на Районна прокуратура – Видин материалите по преписката, ведно с копие от настоящото решение.

 

Решението е изготвено в два еднообразни екземпляра.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Председател: Павел Пламенов Петков

Секретар: Ирена Петрова Николова

* Публикувано на 08.07.2021 в 19:46 часа

Календар

Решения

  • № 199-НС / 14.07.2021

    относно: Приключване на работата в Изчислителния пункт към Районна избирателна комисия – Видин

  • № 198-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал от Иво Георгиев Атанасов, областен координатор на ПП „Има такъв народ“ за област Видин.

  • № 197-НС / 11.07.2021

    относно: Сигнал с вх.№ 339/11.07.2021г. от Иво Георгиев Атанасов – областен координатор на партия „Има такъв народ“

всички решения