Районна избирателна комисия Видин


РЕШЕНИЕ
№ 137-НС
Видин, 21.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал от Християн Ненчов Христов, председател на предизборния щаб на ПП „ГЕРБ“ – Видин.

В РИК – Видин е постъпил сигнал с вх. № 161/21.03.2017 г., 13.05 ч.  по описа на РИК - Видин, подаден от Християн Ненчов Христов, председател на предизборния щаб  на ПП „ГЕРБ“ - Видин. В сигналът се твърди, че на редица места в гр. Видин върху агитационните материали на ПП „ГЕРБ“ за изборите за Народно събрание, в нарушение на изборното законодателство, са разлепени плакати на движение „Единни за промяна“. Твърди се също, че агитационни материали на движението са заковани или залепени върху много дървета в гр. Видин, с което не само се нарушава заповедта на кмета на община Видин, с която се указват местата за поставяне на агитационни материали, но и се унищожава зелената система на града. Приложен е снимков материал, за който се твърди, че е от района на ЖП гара – Видин, ул. Дондуков и района на поликлиниката. Иска се РИК – Видин да извърши проверка и да предприеме необходимите мерки за спазване на законодателството на Република България. 

Районна избирателна комисия – Видин извърши проверка като членовете на РИК – Видин Иво Вергилов и Калоян Живков направиха проверка на посочените в сигнала местоположения в гр. Видин. В резултат от извършената  проверка бяха констатирани плакати с името на Гражданско обединение „Единни за промяна“, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, поставени върху дървета, находящи се  района на ЖП гара – Видин, ул. Дондуков, района на поликлиниката, както и в района на МБАЛ „Света Петка“ - гр. Видин.

Във връзка с резултата от проверката, Районна избирателна комисия – Видин счита, че констатираното поставяне на плакати върху дървета е в нарушение на Заповед № РД-02-11-234/23.02.2017 г. на кмета на община Видин за определяне места за поставяне на агитационни материали, както и в нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс. С оглед на това, РИК – Видин следва да укаже на кмета на община Видин, че на основание чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс, следва да предприеме необходимите действия за премахване на агитационните материали, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, поставени върху дървета, находящи се  района на ЖП гара – Видин, ул. Дондуков, района на поликлиниката, както и в района на МБАЛ „Света Петка“ - гр. Видин.

От данните в жалбата и от извършената проверка е невъзможно да бъдат  събрани достатъчно доказателства относно датата на извършване на нарушението, както и собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер – задължителни реквизити по чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания, необходими за съставяне на акт за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание на конкретен извършител/и. 

По отношение на твърдяното в сигнала заличаване на плакати на ПП „ГЕРБ“ в гр. Видин чрез залепяне върху тях на плакати на движение „Единни за промяна“, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, Районна избирателна комисия – Видин се е произнесла с Решение № 128-НС от 21.03.2017 г., поставено по идентичен сигнал с вх. № 152/21.03.2017 г. на РИК - Видин, подаден от Албена Николова Георгиева, кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ“,  поради което сигнала в тази му част следва да бъде оставен без разглеждане.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия – Видин

 

РЕШИ:

 

  1. УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс, изразяващо се в поставяне на плакати, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“ върху дървета, находящи се района на ЖП гара – Видин, ул. Дондуков, района на поликлиниката, както и в района на МБАЛ „Света Петка“ - гр. Видин.

 

  1. УКАЗВА на кмета на община Видин да предприеме необходимите действия за премахване на агитационните материали, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, поставени върху дървета, находящи се района на ЖП гара – Видин, ул. Дондуков, района на поликлиниката, както и в района на МБАЛ „Света Петка“ - гр. Видин.

 

  1. ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ сигнал с вх. № 161/21.03.2017 г., 13.05 ч. по описа на РИК - Видин, подаден от Християн Ненчов Христов, председател на предизборния щаб на ПП „ГЕРБ“ - Видин, в частта, в която се твърди заличаване на плакати на ПП „ГЕРБ“ в гр. Видин чрез залепяне върху тях на плакати на движение „Единни за промяна“, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“.

 

Решението е изготвено в два еднообразни екземпляра.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

Председател: Павел Пламенов Петков

Секретар: Лъчезар Сергеев Предоев

* Публикувано на 21.03.2017 в 19:24 часа

Календар

Решения

  • № 200-НС / 26.03.2017

    относно: Жалба от Петър Ванчев Тодоров, упълномощен представител на ПП „Движение за права и свободи“.

  • № 199-НС / 26.03.2017

    относно: Промяна в състава на СИК № 050900006 в гр. Видин, община Видин.

  • № 198-НС / 26.03.2017

    относно: Промени в съставите на СИК в общините Брегово и Макреш.

всички решения