Районна избирателна комисия Видин


РЕШЕНИЕ
№ 128-НС
Видин, 21.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал от Албена Николова Георгиева, кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ“. ж

В РИК – Видин е постъпил сигнал с вх. № 152/21.03.2017 г., 9.00 ч.  по описа на РИК - Видин, подаден от Албена Николова Георгиева, кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ“. В сигналът се твърди, че на територията на община Видин – град Видин и населени места в общината, върху плакатите на ПП „ГЕРБ“ умишлено са залепени плакати на движение „Единни за промяна“. Сочи се, че плакатите на ПП „ГЕРБ“ отговарят на всички изисквания на закона, а гореупоменатото деяние представлява грубо нарушение на Изборния кодекс. Приложен е снимков материал, за който се твърди, че показва унищожените плакати на ПП „ГЕРБ“ в с. Капитановци и в гр. Видин. Иска се РИК – Видин да извърши проверка и да предприеме необходимите мерки за спазване на законодателството на Република България. 

Районна избирателна комисия – Видин извърши проверка като Даниел Боянов - член на РИК – Видин посети с. Капитановци, а Светослав Славчев и Иво Вергилов направиха проверка в централната градска част на гр. Видин. В резултат от извършената  проверка бяха констатирани плакати с името на Гражданско обединение „Единни за промяна“, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, залепени върху плакати на ПП „ГЕРБ“, находящи се както в с. Капитановци, общ. Видин, така и на афишници, разположени в централната градска част на гр. Видин.

Във връзка с резултата от проверката, Районна избирателна комисия – Видин счита, че констатираното поставяне на плакати върху плакати на ПП „ГЕРБ“ съставлява нарушение на забраната за заличаване на агитационни материали, регламентирана в чл. 183, ал. 5 от Изборния кодекс. С оглед на това, РИК – Видин следва да укаже на кмета на община Видин, че на основание чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс, следва да предприеме необходимите действия за премахване на агитационните материали, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, залепени върху плакати на ПП „ГЕРБ“ в с. Капитановци, общ. Видин и централната градска част на гр. Видин.

От данните в жалбата и от извършената проверка е невъзможно да бъдат  събрани достатъчно доказателства относно датата на извършване на нарушението, както и собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер – задължителни реквизити по чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания, необходими за съставяне на акт за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание на конкретен извършител/и.  

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия – Видин

 

РЕШИ:

 

  1. УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 183, ал. 5 от Изборния кодекс, изразяващо се в заличаване на агитационни материали на ПП „ГЕРБ“ чрез поставяне върху тях на плакати, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“ в с. Капитановци, общ. Видин и централната градска част на гр. Видин.

 

  1. УКАЗВА на кмета на община Видин да предприеме необходимите действия за премахване на агитационните материали, призоваващи за гласуване с „Не подкрепям никого“, залепени върху плакати на ПП „ГЕРБ“ в с. Капитановци, общ. Видин и централната градска част на гр. Видин.

 

Решението е изготвено в два еднообразни екземпляра.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

 

Председател: Павел Пламенов Петков

Секретар: Лъчезар Сергеев Предоев

* Публикувано на 21.03.2017 в 19:13 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 200-НС / 26.03.2017

    относно: Жалба от Петър Ванчев Тодоров, упълномощен представител на ПП „Движение за права и свободи“.

  • № 199-НС / 26.03.2017

    относно: Промяна в състава на СИК № 050900006 в гр. Видин, община Видин.

  • № 198-НС / 26.03.2017

    относно: Промени в съставите на СИК в общините Брегово и Макреш.

всички решения